Στις διδασκαλίες της Κάρμα-Γιόγκα, βρίσκουμε τις καθημερινές 5 θυσίες που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος. Είναι ένα ασυνείδητο ,στην αρχή ξεκίνημα πνευματικής αναπτύξεως και προσπάθειας εναρμόνισης του εαυτού μας με το κάρμα-ντάρμα του τότε ανθρώπου των Ινδιών, με σκοπό την δημιουργία θετικού κάρμα στο μέλλον.
Το κάρμα δλδ η οφειλή , γενικευμένα το «πεπρωμένο» ο οφείλεται στο Νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος. Πολύ ασαφέστατα η δράση ,και η αντίδραση που δημιουργείται εξαιτίας της . Η ανταπόδοση των αξιών των πράξεων μας. Πιο συγκεκριμένα όλων των διαδικασιών του εαυτού μας (λόγος-πράξη-σκέψη). Είναι ένα τεράστιο και δυσκολονόητο θέμα ,που δεν θα αναπτύξω άλλο εδω.
Μην ξεχνάμε οτι όλες οι Θρησκείες ανάλογα τις εξελικτικές ανάγκες της φυλής και το συνειδησιακό επίπεδο της έδιναν ένα κομμάτι αλήθειας μέσω Διδασκαλιών και των τυπικών τους.
Ο Χριστιανισμός στην ανώτερη έκφραση του είναι η πιο «εξελιγμένη» θρησκεία και υπάρχουν πολλές «οδηγίες» και τυπικά για την καθημερινότητα.
Δυστυχώς ο σημερινός άνθρωπος εγκλωβισμένος στις επιθυμίες και στις συνέπειες τους έχει απομακρυνθεί από τα τυπικά της θρησκείας του και πιο πολύ ακόμα από την πνευματική κατανόηση της. Η καθημερινότητα του αποτελείται από έναν αδιάκοπο αγώνα επιβίωσης στον φαινομενικό κόσμο που έχει δημιουργήσει. Δεν κάνει καμιά πρακτική π.χ . προσευχή, διαλογισμό, κάθαρση, εκφωνήσεις ιερών λέξεων, νηστεία, σκέψεις πνευματικές και πράξεις σοφές.
Επειδή λοιπόν οι πιο πολύ δεν έχουν χρόνο για τα παραπάνω θα παραθέσω τις 5 καθημερινές θυσίες της κάρμα-γιόγκα που επαναλαμβάνω οτι αν και πιο κατωτέρου επίπεδου ψυχικής εξέλιξης μπορεί να είναι πιο αποδεκτές στην σημερινή ασυνειδησία και αποστροφή από τη γνώση του μοντέρνου ανθρώπου.
Α) Θυσία στη φωτιά, μετουσιώνοντας σε άνθρακα , σε αιθερικη ύλη , υγρά και στερεά στοιχεία. Αυτή η μεταβολή δημιουργεί αιθερικη «τροφή» στα διάφορα «στοιχειώδη», αόρατες αιθερικες αυτοσυνείδητες οντότητες που ζουν και δρουν ομαδικά στους 4 αιθέρες νερού, γης, φωτιά, αέρα. (εδώ μιλάμε για τη θυσία και όχι για τις άλλες ιδιότητες της φωτιάς στον εσωτερισμό.)
Β) Θυσία στους προγόνους, μια απέραντη ευγνωμοσύνη και σεβασμός σε όσες ψυχές ενσαρκώθηκαν πριν από μας και βοήθησαν στην δημιουργία του κόσμου τον οποίο ζούμε. Μια ιερή συνέχεια της ανθρωπότητας μέσω της εξέλιξης των πάντων. Ο καθένας έχει καθήκον απέναντι στους προηγούμενους να δουλέψει για τους επόμενους.
Γ) Θυσία στη Γνώση και στη Μελέτη, διότι με αυτή τη θυσία βοηθάμε να διαδοθεί η γνώση ,η αλήθεια, σε εκείνους που δε ξέρουν, για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη τους.
Δ) Θυσία στον άνθρωπο. Με το να φερθούμε καλά σε κάποιον είναι σαν αν φερόμαστε καλά στην ανθρωπότητα. Το ίδιο και αν φερόμαστε άσχημα. Απλά μια καλή πράξη σε έναν άνθρωπο και στο πρόσωπο του καθρεφτίζεται η ανθρωπότητα. Ας ξεκινήσουμε με έναν ο καθένας μας και στο βαθμό που μπορούμε.
Ε) Η θυσία στα ζώα, και γενικά στα κατώτερα βασιλεία της γης. Ο θεός ενυπάρχει μέσα σε όλα ασχέτως σε τι ποσοστό τον εκφράζουν . Τιμάμε το θεό μέσα τους και αναγνωρίζουμε την οντότητα που είναι πίσω στη γραμμή εξέλιξης, αλλά που κάποτε θα φτάσει εδω που είμαστε εμείς. (όχι το ίδιο το ζώο, η, φυτό, η ,ορυκτό, αλλά η ψυχική του ουσία).
Με τη φροντίδα ενός ζώου, είναι σαν να εκπαιδεύουμε όλο το ζωικό βασίλειο και βοηθάμε στην εξέλιξη του.
Αυτές οι εργασίες καθημερινά θα φέρουν το μέσο άνθρωπο σε μια κατάσταση αρμονίας σχετικά με το μελλοντικό κάρμα τους, έχοντας γίνει συνεργάτες στο μεγάλο έργο του Θεού. Η Θυσία είναι το μέσο της δημιουργίας, της αναβάθμισης, της εξέλιξις .Το μεγάλο έργο είναι η εξέλιξη της συνείδησης μέσω της δημιουργίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου